Det har skett mer än en fördubbling av de rapporterade fallen av den fästingburna sjukdomen TBE de senaste fem åren. Under perioden 1995-99 anmäldes i genomsnitt 60 fall om året i Sverige, mot 131 mellan åren 2001 och 2005. Förra året anmäldes inte mindre än 163 fall av TBE i Sverige, enligt färska siffror från Smittskyddsinstitutet.
Anledningen till den markant ökande fästingmängden är det allt varmare klimatet. Den milda vintern har medfört att fästingar har varit aktiva och synliga i Sverige ända in i januari. Flera vårdcentraler har redan hunnit rapportera de första fallen av fästingbitna och folk står redan i kö för att vaccinera sig mot TBE.
Fästingarna har också spridit sig allt längre norrut i landet, till platser där de bara för några år sedan var mycket sällsynta eller rentav obefintliga. Den största risken att smittas löper den som vistas längs kusten i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län, såväl längs Östersjön som Mälarens östra del. Västra Götaland och Uppsala har fler anmälda än någonsin tidigare.
Den här typen av effekter av klimatförändringarna blir allt vanligare. Den som vistats i Stockholms skärgård de senaste åren har kunnat iaktta att inte bara fästingarna blivit fler i takt med att temperaturen stigit, också skarvarna har ökat i antal och med dem antalet ödelaggda, spöklikt vitmenade småöar och holmar.
Lite nackdelar får man ta för att slippa kylan…
Det är helt absurt att som du påstå att vi ser ”konkreta” konsekvenser. En period på 5-år är en extreeemt kort period i historien.. Det enda som går att säga är att en varm sommar förmodligen ger fler fästingar och ev fler TBE fall. Alla fästingar har inte TBE och hur viruset sprids bland fästingarna själva är minst lika viktigt tex.
Din förra post ”Konsten att inte läsa in för mycket.” är mycket passande..
Ja, skarvarna är ett elände!! Och den plågan är fridlyst fast de finns överallt i parti och minut!! De lämnar enbart döda träd och fiskdöd runt sig. Märkligt fridlysningsbeslut. Undrar om det är EU eller ett inhemskt påfund?
Fredrik: Ja, låt oss blunda för de större sammanhangen! Tänk att det fortfarande finns folk som inte accepterar den grundläggande lagen om orsak och verkan, som fortfarande gör ideologi av sin egen bekvämlighet.
Inga M: Fridlysningen är i sanning besynnerlig!
”Ja, låt oss blunda för de större sammanhangen!”
Var säger jag att man skall blunda? (Jag förkastar tex inte teorin om global uppvärmning)
”Tänk att det fortfarande finns folk som inte accepterar den grundläggande lagen om orsak och verkan”
Läs lite statistik, eller typ miljökunskap..
Hört talas om tex ”sorkår”? Kommer du att tolka ”överskottet” alt ”bristen” på sorkar som ”konkreta bevis” för någonting?
Fredrik: Att blunda för de större sammanhanget är att tolka varje enskild del i en omfattande process som unik, slumpmässig och oeberoende av de andra delarna. Att tolka de enskilda konsekvenserna av den globala uppvärmningen som en rad tillfälligheterm jämställiga meds sorkår och sedan på den grunden avfärda uppvärmningen är befängt. 5 år är en mycket kort tid av historien, det har du rätt i, därför är det skrämmande att se hur stora förändringar som skett under denna, förvisso korta, period.
Fredrik och Göran borde skämmas.