Bättre djurskydd i England!

Medan vi i Sverige lägger ned djurskyddsmyndigheten och i allmänhet tycks inta en allt slappare attityd till djurskyddsfrågorna, väljer man i Storbritannien att gå åt andra hållet och stramar nu upp djurskyddet i den anda genom vilken Sverige länge varit ett internationellt föredöme inom djurskyddsområdet.

Det är den mest omfattande djurrättslagstiftningen på nästan 100 år som träder i kraft i Storbritannien från och med långfredagen. Myndigheterna får makt att ingripa vid minsta tecken på dålig skötsel av ett djur.

Ett husdjur ska inte längre behöva vanskötas för att polis och myndigheter ska kunna agera – det räcker med minsta risk för att djuret ska komma att fara illa i framtiden.

Det blir dessutom enklare för myndigheterna att frånta någon ett husdjur och nya straffsatser gör att bötesbelopp på upp till 280.000 kronor eller som mest ett års fängelsestraff väntar den som inte ser till att katten, hunden eller kanariefågeln har det bra. Och med "bra" menas grundläggande saker som lämplig diet, passande "boyta" och möjlighet för djuret att utöva sitt "normala beteende".

Det är glädjande att se att Storbritannien tar krafttag i dessa frågor och man får hoppas att de inte heller i framtiden kommer att försummas här hemma, när nu Jordbruksverket tar över Djurskyddsmyndighetens verksamhetsområde.

6 kommentarer

  1. Vi brukar alltid skryta med att vi i Sverige har världs starkaste djurskyddslag, och givetvis är den bra, även om den säkerligen sakta men säkert kommer att nedmonteras nu när högern tagit över, men problemet är att de lagarna följs helt enkelt inte. Om man skulle följa dem så vore minkfarmarna olagliga, missskötseln mot grisar och kor skulle tas på allvar.

    Aja, i vilket fall så är det bra att britterna stärker sin djurskyddslag, därför då kan vi peka på dem när vi argumenterar för starkare djurskydd.

    Du har en toppenblogg!

  2. Det finns inget som talar för att djurskyddet skulle bli sämre på Jordbruksverket. Tvärtom så kan djurskyddet få tillbaka bilden av en seriös verksamhet i allmännhetens ögon.

    Djurskyddsmyndigheten tenderade att spåra ur och väcka löje med sina förslag och då riskeras hela verksamheten. Förslagen var ibland dessutom mer populistiska än välunderbyggda. Sverige har ett väldigt starkt djurskydd idag och kommer att ha det framgent också. Jag kan inte föreställa mig att det finns någon grund för att ändra på det vare hos befolkning eller politiker. Jag har inte kunnat skönja några sådana signaler i alla fall.

  3. Det var på tiden, både engelsmännen och irländarna sköter många av sina djur under all kritik. Det räcker med ett landsbygdsbesök för att inse att djur inte har hög status där.
    Det har djuren inte här hemma heller, vi pratar så fint om vår utomordentliga kött-och mjölkproduktion när sanningen är den att de flesta av våra kor lever ett eländigt artificiellt liv.
    Att Jordbruksverket ska ta hand om djurskyddet är ren och skär parodi, de tänker pengamässigt, de tänker inte på djurens bästa. Det handlar om produktivitet och tillväxt.
    Som vanligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.