Det är mycket högerpopulism just nu. Chefen för Forskningsinstitutet MIM i Malmö Björn Fryklund skriver i en debattartikel idag att högerpopulismen i Europa är här för att stanna.
I vårt västra grannland visar författaren Magnus E Marsdal hur den norska kultureliten själva har bäddat för Fremskrittspartiets framgångar.
I nästan 30 år hoppades Norges övriga partier att FrP skulle bryta ihop så fort partiets grundare Carl Hagen försvann. Men partiet lyckades inte bara med att byta partiledare. Det fortsatte uppåt i opinionsmätningarna, efter att ha gjort sitt bästa val någonsin 2005. I maj 2006, när Siv Jensen hade tagit över, fick partiet 36,9 procent av rösterna i en mätning.
Enligt Marsdal finns en av orskaerna till partiets framgångar i det ständiga häcklandet från det etablerade samhällets sida. Men ju mer partiet angrips av kultureliten för att det är vulgärt, desto fler röster får partiet, hävdar han.
Här i Sverige verkar man från de etablerade partierna benägna att följa Norges exempel. I en artikel på SvD:s kultursida redovisar professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Marie Demker resultaten av en undersökning av Sverigedemokraternas väljarunderlag. Artikeln har rubriken "Mest av allt skyr han förändring" och Sverigedemokraterna framställs som okunniga, bonniga och dumma.
Samtidigt slår sig Mona Sahlin för bröstet nu när hon "tagit debatten" med sd, en gång för alla – hon tänker inte göra om det. Att det sedan skedde under högst oseriösa former i TV4:s märkliga program Kvällsöppet och att den socialdemokratiska partiledarens tyngsta argument (åtminstone upprepade hon det fyra gånger) handlade om huruvida fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic var svensk.
Jag tror att det är dags för såväl det svenska politiker- som kulturetablissemanget att ta högerpopulismen på allvar, istället för att pendla mellan att utmåla den antingen som ett hot mot demokratin av närmast bibliska dimensioner eller att avfärda den som en marginalföreteelse för missanpassade tokstollar. Fremskrittspartiet strävar efter regeringsmakten i Norge.
Det hör inte hit men vi måste kämpa emot, suckar igen.
http://sofiawinterborn.wordpress.com/2007/04/27/sofiamed-anledning-av-sverigedemokraternas-framgangar-sa-vill-jag-bara-paminna-om-en-sak/
Undrar varför det aldrig publiceras någon motsvarande undersökning om socialdemokraternas väljare. SDs väljare är tydligen obildade, egoistiska (”för inget annat partis väljare är den egna ekonomin så viktig”) och oinsatta i/ointresserade av omvärlden (”läser inte heller morgontidningar i samma utsträckning som genomsnittsväljaren”). Samtidigt får SD sina flesta röster från tidigare S-väljare.
Vad säger det om Socialdemokraterna? Är det så att deras väljarbas i huvudsak består av välutbildade, framåtsträvande altruister som är insatta i politiken och omvärlden, och endast bottenskrapet bland dem söker sig till Sd? Eller kan det vara så att, trots alla rapporter som uteslutande undersöker Sds väljare, S och Sd har samma väljarbas?
Sverigedemokraterna är väl ett socialdemokratiskt – inte ett högerpopulistisk parti? De säger ju själva att de står för välfärdssamhället. I debatten med Sahlin upprepade Åkesson flera gånger att de vill föra en socialdemokratisk politik såsom den fördes förr. Innan man släppte in alla invandrare, förmodar jag.
Jag tror att Du har rätt. Framgångarna för sd borde vara en varningsklocka för de etablerade demokratiska partierna. De måste nog på ett helt annat sätt lyssna på ”vanligt folk” och inte låta sig styras av anställda välutbildade tjänstemän när förslag o riktlinjer ska skrivas fram. Och man bör sluta upp med att driva igenom o-populistiska, korkade
beslut genom att på egen hand forska fram ett lämpligt ”vetenskapligt” stöd.
Om man blir alltför skrivbordsstyrd riskerar man att förlora kontakten med verkligheten och då kan det bli en skolpolitik som den socialdemokraterna har genomdrivit de senaste decennierna. Den har enbart utformats efter teoretiska resonemang som inte håller på lång sikt i praktiken. Nu erkänner till o med Mona Sahlin det.
Men det kommer först nu, i elfte timmen, efter det att Jan Björklund blivit något av en Messias för dem som drabbats värst av sossarnas skolblundrar.
Kanske borde de etablerade partierna skaffa sig en ”vanligt-folk-koll” på det man torgför och på diverse dokument innan de lämnar kanslierna. Att vara populistisk har ju länge betraktats med förakt, men det handlar ju i princip om att faktiskt ta hänsyn till vad vanliga människor tycker. Det borde ju finnas gränser för skrivbordsprodukternas härjningar. Samtidigt kan man inte vända kappan efter tillfälliga opinionsyttringar som kan piska fram kortsiktiga lösningar. Lagom är säkert bäst.
Sofia: Länken fungerar inte.
Allan: Delvis har de säkerligen samma väljarbas. Å andra sidan stämmer säkert beskrivningen in på en hel del moderata och kristdemokratiska väljare även. Dessa två partier har också lämnat tillskott till sd:s väljarkår. Men det är klart, i och med att s är sveriges största parti så har de förmodligen flest pappskallar också.
Fredrik: Så enkelt är det inte höger- vänster är inte en fråga om välfärd/icke välfärd. Mussolinis koroporativistiska ideologi påminner på många sätt om den moderna socialdemokratin, men ingen människa skulle komma på tanken att kalla den för en vänsterströmning.
Inga M: Jag tror att du har rätt i vad du säger.
Klockrent LMJ!
Thomas Tvivlaren: LMJ?