Det var nog få som trodde att nye påven Benedictus XVI (eller Bengt den sextonde som den svenska namnformen borde lyda) skulle kunna tangera förre påven Johannes Paulus popularitet.
I Tyskland har emellertid Ratzinger, som han hette innan trontillträdet, fått närmast rockstjärnestatus. Mest förvånad är nog trots allt påven själv. Ratzinger, som tidigare varit professor i Tyskland och dessutom Vatikanens överste övervakare av katolska kyrkans läror, trodde aldrig, i likhet med många andra, att han skulle vinna de yngre generationernas hjärtan.
I ett allt mer sekulariserat Tyskland har antalet utträden ur kyrkan minskat. Katolska universitet redovisar stigande studerandeantal. Och kändisar som förre fotbollsstjärnan Franz Beckenbauer och skådespelaren Mario Adorf uttalar sig lyrisk om påven, skriver Tomas Lundin i Svenska Dagbladet.
Kanske är det Benedictus XVI konservativa hållning, hans djupa rötter i den traditionella katolska hållningen som lockar allt fler unga i en tid då såväl ideologier som ideologikritik mistat mycket av sin mening, när människans påverkan på planeten står allt klarare för våra ögon med sina vidsträckta konsekvenser för såväl vår som för framtida generationer. Kanske är det då inte så konstigt att den stränge Ratzinger får ett så översvallande mottagande som han möter bland Tysklands unga. Det våras för Vatikanen.