Idag presenterade Brottsförebyggande rådet tillsammans med Riksantikvarieämbetet en rapport om hur svenska fornminnen plundras och hur en stor del av brotten förblir oupptäckta. Särskilt på Gotland är det vanligt att privatpersoner med hjälp av metalldetektorer plundrar fyndplatser och säljer föremålen vidare. Mörkertalet är stort uppger Dagens Nyheter.
Ett ännu större hot mot fornlämningarna utgör, enligt rapporten, nonchalansen och okunskapen hos de markägare på vars mark fyndplatserna är belägna. Man föreslår därför tydligare riktlinjer för när åverkan ska betraktas som ett brott och polisanmälas.
Det är viktigt att vi kommer till rätta med den här typen av brottslighet, att den tas på allvar, om vi ska ha något kulturarv kvar i form av artefakter inom rikets gränser. Vi har redan sett hur kyrkor runtom i landet plundrats på medeltidskonst som sedan sålts till samlare i utlandet. Låt inte detta hända med resten av vårt fysiska kulturarv.
Tråkigt att fornlämningarna inte skyddas bättre. I min kommun har det stått i lokaltidningen att ungdomar kört motocross (eller liknande?) på ett område med fornlämningar. Några människor har protesterat men kommunen vidtar inga åtgärder. Trist!
Väldigt tråkigt, tråkigt med stölder i kyrkorna också.
Vem köper sånt??
Pallas: Historielösheten och föraktet för vårt förflutna breder ut sig…
Hannele: Häromåret hittade de en stor mängd medeltida svensk kyrkokonst hos en samlare i Spanien. Köpare finns det nog alltid.