Försäljningen av ekologiskt producerade viner ökar starkt, vilket också torde vara en indikator på att medvetenheten hos konumenterna tilltar. Miljöaspekterna är dock inte så enkla som det vid första påseende kan verka. Till exempel så är det inte alltid så att de närmast producerade vinerna bidrar minst till växthuseffekten. De långa transporterna från sydamerika kan släppa ut mindre koldioxid än lastbilarna från Frankrike.
Vinimportfirman Giertz har låtit Institutet för livsmedel och bioteknik, undersöka utsläppen av koldioxid för sina viner från världens alla hörn. Resultaten är frapperande: Koldioxidutsläppen från vinet som transporteras från Kapprovinsen i Sydafrika till Sverige beräknas till 140 gram per liter transporterat vin. Med kombinationen lastbil + tåg från Sydfrankrike är utsläppet 200 gram per liter. Med enbart lastbil från södra Frankrike blir utsläppen högre per liter än för vinet från Argentina. Vinerna från Spanien som kommer hit med båt, släpper ut minst, 60 gram per liter, medan vinerna med båt från Australien släpper ut mest, 380 gram per liter, på grund av den långa fraktvägen. Värt att tänka på, nästa gång ni står med beslutsvåndor på Systembolaget.
I vår familj köper vi alltid ekologiskt vin, oftast från Spanien. Men jag undrar när Systembolaget ska börja med Rättvisemärkt vin igen. Dem har försvunnit från hyllorna och på kundtjänst kan dem inte ge något svar på när det kommer tillbaka. Dåligt tycker jag.
Kristofer Wallmark: Jag kan inte annat än att hålla med dig!
Kristofer:
Rättvisemärkt vin finns på systembolagets beställningslista, tar en vecka att få hem, och kostar inget extra…Goue Vallei Cabernet Sauvignon Pinotage 2005, rött vin, art.nr. 82245 Rekomenderas…
Joel:
Jaha, alltså man fyller i en beställningslista i en butik så kommer vinet till den butiken?
När jag pratade med personalen på bolaget här i stan så var de väldigt okunniga och faktiskt otrevliga när jag började fråga om Rättvisemärkt.
Jag ska kolla upp det, tack för tipset!
Vilken tur att jag tycker om Rioja-vin för då blir det enkelt att handla med gott samvete. Tyvärr gillar jag ju även shiraz-viner från Australien…
Bra blogg 🙂 hoppas att din helg vart bra den med! Nattinatti!
Och plastkorkarna gynnar inte korkträden, tvärtom.
P.S.
Dottern köpte fem flaskor ekologiskt vin igår.
Joel och Kristofer Wallmark: Tack för informationen!
Pallas: Rioja är fina grejor!
Sanna: Tack så mycket och tack detsamma!
Hannele: Det gjorde hon rätt i! Fest på gång?
Kravvin – inget annat än ett enda stort jippo…
Dom som är lite pålästa på vin vet att de flesta kvalitetsviner är ekologiska.
Det är nämnligen så som man traditionellt odlar och tillverkar vin i de gamla vinländerna. Varför skall en vinbonde som gör som pappa och farfar alltid gjort behöva bevisa något för någon genom att ansluta sig till en organisation?
Inte gör en fransman eller en spanjor det i alla fall.
Ta spanska Valdepenas som exempels så är klimatet sådant att man inte behöver bestpruta vinplantorna mot ohyra, de överlever ändå inte klimatet (likadant är det på jättemånga håll i vinvärlden).
Bästa vinerna kommer dessutom från magra jordar vilket gör att behovet av gödsling är minimalt.
Många av gamla världens vinfält skördas dessutom manuellt vilket gör att det mestadels går åt mankraft (och alltså inte fossila bränslen).
Går vi över till själva vintillverkningen så är det likadant, inget tillsätts (som inte heller kravodlare gör).
På många håll så byggs tom vinaläggningarna på sådant sätt så att hela processen ligger i ”självfall”. Dvs behov av elkraft för pumpningar minimeras.
Jag skulle vilja påstå att det mesta vin är mer eller mindre naturligt ekologisk – åtminstone om man köper kvalitetsviner från den sk ”gamla världen”. Detta behöver inte betyda att vinerna för den delen är nya. Valdepenas finns som boxviner för en ringa penning och dom är alla ekologiska…
Citat från ”The New & Classical Wines of Spain”:
”In an normal year it is no exaggeration to say that the wines of the Southern Meseta are as near to ecological as one can get without going throught the formalities…”
Sedan så finns det många vinproducenter (exempel franska Chapoutier) som är biodynamiska och även dessa viner är ekologiska utan att vara kravmärkta…
Lars Jonsson, sommelier och vinkemist.