Eftervaldebatten.

Debattvågorna efter höstens rikdagsval går fortfarande höga. En av de mest debatterade frågorna just nu är Sverigedemokraternas valframgångar. Den kände arbetarförfattaren Fredrik Ekelund, själv bosatt i Malmö där Sverigedmokraterna vunnit mycket mark, ger idag sina synpunkter på ämnet i en debattartikel på Sydsvenska Dagbladets kultursida.

För att läsa artikeln, klicka här.

4 kommentarer

  1. En suverän artikel tycker jag. Klar och redig och den ställer de rätta frågorna i ett samhälle som mer och mer sättar munkavla på dem som vill diskutera i klarspråk.
    Vad skrivs i tidningar, vad sägs på radio och vad diskuteras på TV: eller vad FÅR man tycka och vad TÖRS man tycka?

    Måtte debatten komma upp på agendan nu. Den behövs annars riskerar vi ännu fler mörkerpartier med en helt annan policy än Folkpartiet.

  2. Surfar alltså kring reaktionerna på hans artikel. Tydligt att många vill vädra känslor, fördommar och attityder. Alla söker precisera vad som ska vara problemet men kommer inte särskilt nära. Även om man tycker sig hålla med ekelund, dvs, att han tur upp olika saker som men inte uppskattar: för många invandrare mitt i stan; att det är stötande, konstigt och främmande med slöjja; ungdomsgängen, som gör ett allmänt otrevligt och ibland skrämmande intryck, då man knappt förstår vad dom säger, ofta skriker till varandra; så åter står frågan om vad för förakt som ekelund talar om. Finns det ett bland invandrare överlag allmänt utbrett hejdlöst hat riktad mot svenskar? Det är en viktig fråga tycker jag. Tyvärr lyckas inte ekelund precisera detta mer än till några anektodiska hänvisningar till skällsordet ”hora” och uttrycket ”knulla din mamma”. Jag är nog hälften så gammal som ekelund, har växt upp i invandrartätt område, och även jobbat som lärare i en skola där nära nog alla elever hade utländsk bakgrund. Jag känner inte igen den sättet han antyder att orden används. Hora är mer ett tillmäle, liksom fitta, som åtminstone också i hög grad används av och mellan unga killar, både vänskapligt och som skällsord (som t.ex. ”din åsna!”, ”idiot!”). Vad upplysningen, islam och moskér har att göra med rån och kriminalitet kan jag inte begripa, tror dock att denna typ av reaktion är inte bara mer utbredd, utan just typisk för skåne. men på vilket sätt?, ja , det återstår att besvara.

  3. Debatten runt (sd)s framgångar är viktig. Jag läste artikeln via Din hänvisning.

    Det finns säkert många anledningar till att människor röstar på (sd). I Malmö finns det han beskriver; invandrarbuset som en viktig anledning. Men i andra delar av Sverige finns inte det, folk röstar i alla fall på (sd).

    Där är t.ex. det Maria Borrelius-affären handlar om mer utslagsgivande; politikerförakt= misstanken att man använder folkets förtroende till att skaffa sig egna fördelar.

    Det gammaldags kravet på skötsamhet, portvaktstantsyndromet, är ett annat. Här finns många röster bland pensionärer att hämta för (sd), vilket (sd)s motsvarighet i Tyskland vetat att utnyttja. Det vore intressant att se hur många äldre som röstar på (sd) Vi vill ju tro att det är unga, tatuerade skinnhuvuden som är anhängarna, men vi har förmodligen fel. Och det är inte förrän vi fattat det som vi kan komma rätt i debatten. Ekelund är på rätt spår här när han letar med mer öppna ögon efter orsakerna, men jag håller med frg kommentator om att han ibland slinter ner i diket.

  4. Valiant: Ja, det är verkligen intressant hur olika uppfattningar man kan få av verkligheten beroende på vilka glasögon/skygglappar man väljer att anlägga.

    Inkan och Inga M: Jag håller med om att det är skönt att någon äntligen tar bladet från munnen och inte hemfaller åt den sedvanliga uppdelningen i goda och onda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.