Vilka är vår tids hjälteideal och vad händer med vårt samhälle och oss själva om vi strävar efter att efterlikna dem?
Idag debuterar jag som krönikör på Mittmedias kultursidor. Det är en glädje och en ära inte bara eftersom det innebär spridning genom Mittmedias samtliga förstatidningar, utan också för att jag åter publiceras i en Gävletidning. Stenarna där barn jag lekt.
I första krönikan tar jag mig an populärkulturen som spegling av samtiden, men också som formare av den.
”Tolkiens värld befolkas av hjältar och arketyper. Ideal att förhålla sig till, att eftersträva eller förkasta. I Martins värld finns inga hjältar, där frossar vi i och förfasar oss över människans låghet och uselhet.
Historikern och journalisten Anne Applebaum gjorde nyligen en jämförelse mellan Ronald Reagan och Donald Trump, avseende de populärkulturella referensramarna hos de väljare som burit fram dem. Reagans väljare var en generation uppfödda på westernfilmer med starka normativa ideal: individualistiska, pliktmedvetna män som tog ansvar och löste problemen. Trumps väljare är uppfödda på dokusåpor där den vinner som är mest högljudd, vulgär och intrigant.
Det sägs att populärkulturen speglar samtiden. Sant är också att samtiden formas av de värderingar som kommer till uttryck i populärkulturen. Det är värderingar bortom ideologiska skiljelinjer. Vilka är vår tids hjältar, och vilket samhälle får vi om vi strävar efter att bli som dem?”