Nu kan man se hela samtalet om kulturens finansiering på webben

Nu ligger onsdagens paneldiskussion om kulturlivets finansiering ute i dess helhet på Kulturhuset Stadsteaterns Youtubekanal.

I onsdags deltog jag i ett panelsamtal hos kulturhuset stadsteatern, om de utmaningar som den offentligt finansierade kultursektorn står inför. Samtalet var en del i Kulturhusets koncept Idébaren, där aktuella samhällsfrågor debatteras under lättsamma former och där publiken spelar en aktiv roll.

I onsdagens diskussion deltog förutom undertecknad även Jenny Lindahl, tidigare ordförande för Ung Vänster och kommunikationschef för Vänsterpartiet, Karin Pihl, liberal ledarskribent på Expressen och Calle Nathanson, koncernchef för ABF Stockholm och tidigare VD för Folkets hus och parker.

Min ingång i diskussionen var att omvärldsförändringar och en ansträngd offentlig sektor kommer att tvinga fram en omläggning av kulturpolitiken och att detta kommer att vara jobbigt och smärtsamt för många av de verksamheter som drabbas, men på lång sikt nödvändigt och kanske även välgörande. Det svenska kulturpolitiska systemet har inte förändrats de senaste femtio åren, trots att kulturlivets förutsättningarser diametralt anorlunda ut jämfört med 1974.

De kommande åren kommer att innebära hårdare krav på prioriteringar vilket innebär att de målkonflikter som man i årtionden försökt ducka kommer att ställas på sin spets, vilket också innebär att de ideologiska skiljelinjerna kommer att bli tydligare. Det är inte nödvändigtvis något negativt.

Hela diskussionen går att se på Kulturhuset Stadsteaterns Youtubekanal: https://www.youtube.com/live/v6-S5D2kH5E?si=SdLDvtDvaZo-tFM6